JAK DZIAŁA SZAMBO W RESTAURACJI?

Bez względu na to, czy nazwiesz je łapaczami tłuszczu, pułapkami na tłuszcz, czy nawet „tłustym zbiornikiem”, jedno jest pewne. Urządzenia te są niezbędne do oddzielania tłuszczów, olejów i smarów (FOG) ze ścieków w Twojej restauracji, gdy przemieszczają się one ze sprzętu do mycia i toną przez przewody odpływowe i do przewodów kanalizacyjnych lub szamba.

Działanie większości osadników tłuszczu jest pasywne — podobnie jak działanie szamba w obiektach mieszkalnych lub komercyjnych , które nie mają miejskich usług kanalizacyjnych. W rzeczywistości Twoja restauracja może mieć zarówno osadnik tłuszczu, jak i szambo.

Zasada działania łapacza tłuszczu jest zasadniczo następująca:

  1. Kiedy odpływ ze zlewu kuchennego lub sprzętu do zmywania naczyń dostanie się do osadnika tłuszczu, stałe cząsteczki jedzenia opadną na dno, podczas gdy lżejszy tłuszcz i olej unoszą się na górze.
  2. Przegrody są zazwyczaj częścią systemu i pomagają zatrzymać tłuszcz w kierunku górnego końca osadnika tłuszczu, ponieważ tłuszcz unosi się i generalnie nie przedostaje się pod przegrody. Pomaga to zapobiegać wydostawaniu się tłuszczu z osadnika tłuszczu i przemieszczaniu się dalej w dół rzeki, gdzie może powodować problemy z blokowaniem.
  3. Zawór wlotu powietrza wpuszcza powietrze do otwartej przestrzeni wewnątrz osadnika tłuszczu, aby zapobiec powstawaniu ciśnienia wstecznego.
  4. W większości pozbawiona tłuszczu woda może następnie swobodnie przepływać do zwykłego systemu szamba lub przewodów kanalizacyjnych.
  5. Stałe pokarmy na dnie oraz pływający olej i tłuszcz muszą być okresowo usuwane w sposób podobny do pompowania szamba.

Pracownicy restauracji muszą zrozumieć, że standardowy separator tłuszczu nie jest urządzeniem do usuwania żywności. Niedokończone jedzenie należy zeskrobać do kosza na śmieci lub pojemnik na recykling żywności zamiast spłukiwać zlew lub odpływ. Upłynnione substancje spożywcze, takie jak koktajle mleczne, sosy i sosy, należy również zeskrobać z naczyń przed umyciem w zlewie lub zmywarce.

DLACZEGO WARTO KONSERWOWAĆ PUŁAPKĘ NA TŁUSZCZ W RESTAURACJI?

Krótko mówiąc, konserwacja osadnika tłuszczu może być wymagana przez lokalne władze kanalizacyjne i inne organy rządowe. Ale ryzykujesz również stworzeniem dużych problemów w swojej firmie, jeśli zignorujesz swoje pułapki na tłuszcz. Problemy z hydrauliką są prawie gwarantowane, jeśli nie masz regularnie profesjonalnie serwisowanych separatorów tłuszczu i możesz narazić się na znacznie bardziej szkodliwe sytuacje, w tym pożary w kuchni.

Zapobiegaj zatykaniu się pułapki na tłuszcz

Substancje FOG są wyjątkowo dobre w tworzeniu chodaków, ponieważ z czasem twardnieją i stają się dość lepkie. Zapobieganie zatykaniu oznacza usuwanie tych substancji z osadnika tłuszczu, zanim osiągną niebezpieczny poziom, który uniemożliwi przepływ wody.

Co się stanie, jeśli pozwolisz FOG gromadzić się przez długi czas? Możesz łatwo skończyć z trudnym do czyszczenia – być może nawet toksycznym – szlamem, który może cofać się do Twojej komercyjnej kuchni, zmuszając do kosztownych przestojów na sprzątanie.

Pozbądź się nieapetycznych zapachów

Nawet jeśli nigdy nie zajrzałeś do swojego pułapki na tłuszcz i nie doświadczyłeś towarzyszącego mu „zapachu”, prawdopodobnie nie będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że nagromadzone substancje FOG mają okropny zapach. Jeśli nie utrzymasz pułapek na tłuszcz w swojej restauracji, te zapachy wrócą do środka i na pewno odwrócą gości. Nie ryzykuj negatywnych recenzji związanych z nieprzyjemnymi zapachami w Twojej firmie gastronomicznej.

Unikaj tworzenia zagrożeń dla zdrowia

Jednym z powodów, dla których władze lokalne i organy rządowe ustanawiają zasady dotyczące odprowadzania ścieków, jest zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, jakie stwarza zatkany, brudny lub nieprawidłowo działający sprzęt. Kiedy osady tłuszczu w Twojej komercyjnej kuchni zaczną się cofać, Twoje źródło wody może zostać skażone, co może sprawić, że Twoja firma nie będzie mogła bezpiecznie działać.

Zapobiegaj pożarom w kuchni

Czy wiesz, że zatkanie pułapki na tłuszcz zwiększa prawdopodobieństwo pożaru w kuchni? Tłuszcze, oleje i smary są wysoce łatwopalne, a brak właściwej konserwacji separatora tłuszczu oznacza, że ​​masz więcej tych substancji, niż jest to zalecane. Jeśli wybuchnie mały pożar w kuchni, zatkany separator tłuszczu może znacznie utrudnić opanowanie pożaru, co jest złą wiadomością dla Twojej firmy.

Oszczędzać pieniądze

Istnieje wiele powodów, dla których złe nawyki w zakresie czyszczenia osadników tłuszczu kosztują Twoją restaurację dodatkowo. Chodaki mogą równać się kosztownym uszkodzeniom hydraulicznym, a nawet grzywnom za stwarzanie zagrożeń dla zdrowia, jak wspomnieliśmy powyżej. Czy Twoja restauracja może sobie pozwolić na tego rodzaju nieprzewidziane koszty?